Saar is nog maar 12 jaar wanneer ze op haar fiets wordt aangereden door een automobilist. Ze valt met haar hoofd op de straat en loopt hersenletsel op.
Saar komt uit een warm gezin. Haar beide ouders zijn ondernemers, ze heeft een broer, twee zussen en ze wonen in een prachtig huis. Saar zit op het moment van het ongeval in het eerste jaar van het gymnasium en heeft als droom later arts te worden. Ze speelt hockey op hoog niveau, heeft vriendinnen en het leven lacht haar toe. En dan dat ongeval…
De eerste periode na het ongeval is iedereen blij dat Saar er zo vanaf is gekomen. Ze heeft gelukkig geen ernstige breuken opgelopen en ze is er nog. Dat had ook heel anders kunnen aflopen…
Ze doorloopt een revalidatietraject en op hoofdpijn na, lijkt het gelukkig allemaal mee te vallen. Maar dan probeert Saar haar schoolwerk weer op te pakken. Ze begrijpt alles nog uitstekend, praat ook nog steeds als een slimme meid, maar valt door de mand wanneer de toetsen weer beginnen. Ze kan wat ze geleerd heeft niet reproduceren, ze krijgt black-outs. Saar doet haar uiterste best, maar het regent onvoldoendes. Hoe kan dat nou?
De jaren daarna wordt van alles geprobeerd. Een jaar overdoen, een niveau lager, intensieve huiswerkbegeleiding, minder uren per dag naar school etc. Maar Saar raakt steeds dieper in de put. Het lukt gewoon niet.
Een paar weken geleden was ik bij dit gezin op bezoek. Al jaren mag ik als belangenbehartiger van Saar optreden en sinds een paar jaar hebben we Brein Support ingeschakeld om Saar te begeleiden. Na alles geprobeerd te hebben, was hun advies om een ‘tussenjaar’ te nemen en een transitieklas te gaan doen. Het doel is dat het gevoel van eigenwaarde en een optimaal haalbare onafhankelijkheid extra gestimuleerd wordt. Het is een jaar waarin het niet gaat om het behalen van een diploma, maar om te onderzoeken waar het ‘probleem’ precies zit en welke kansen en mogelijkheden er nog wel zijn.
Voor de buitenwereld lijkt een letselschadezaak vaak alleen maar om geld te draaien, maar niks is minder waar. Natuurlijk is er geld nodig om bijvoorbeeld de inkomstenderving van ouders vanwege de zorg voor hun dochter te compenseren en het vervoer naar de transitieklas te kunnen regelen, maar daar gaat zo’n zaak niet écht om.
Alles in dit dossier is gericht op het terugkrijgen van toekomstperspectief voor een jonge dame wiens leven overhoop ligt na een ongeval. Haar weer een gevoel van controle op haar leven en eigenwaarde te geven.
Ook voor ouders is dit een heel proces. Niet alleen de dromen van hun dochter spatte uiteen op de dag van het ongeval. En wat overblijft, nadat je ook als ouders afscheid hebt moeten nemen van bepaalde toekomstdromen, is dat je alleen maar een blij en gelukkig kind wil.
Alleen maar geld maakt niet gelukkig, ook niet in een letselschadezaak. Grip op je leven hebben maakt (weer) gelukkig. En geld is hard nodig om dit na een ongeval te kunnen bereiken, maar het krijgen van specialistische hulp eigenlijk nog veel meer.
Pol Letselschade doet meer dan alleen schade verhalen. Mijn letselschadehulp is gericht op het terugkrijgen van regie en geluk in het leven. Bekijk www.letsel.net voor meer informatie over wanneer schade verhaalbaar is en bel voor een vrijblijvend en gratis letselschade-advies op 085-0470155 als je een zaak wilt bespreken of melden