Menu Sluiten

Loop ik een paar weken geleden door mijn wijk in de richting van de supermarkt, zie ik een oudere dame uit de buurt voor mij ineens struikelen en vallen. Ik snel naar haar toe en zie dat zij is gevallen over de laadkabel van de elektrische auto van mijn overbuurman. Hij heeft zijn auto op de rand van de stoep voor zijn huis geparkeerd en laadt zijn auto op met een kabel vanuit zijn voortuin.

De oudere dame heeft duidelijk veel pijn. Ik stel haar gerust en bel een ambulance. Deze komt snel en de dame wordt meegenomen. Ik zoek contact met haar man wiens telefoonnummer ik uit de buurtapp haal en vertel hem dat zijn vrouw naar het AMC is gebracht. ’s Avonds informeer ik bij hem hoe het met haar gaat. Zij heeft haar heup gebroken en moet geopereerd worden.

Een paar dagen later komt de man van de oudere vrouw aan mijn deur met een bos bloemen, om mij te bedanken voor mijn hulp. Uiteraard totaal niet nodig, maar wel vriendelijk. We komen te spreken over hoe dit voorval heeft kunnen gebeuren.

Ik vertel de man dat de oplaadkabel van de elektrische auto van de buurman over de stoep lag en zijn vrouw daarover gevallen is. Er waren geen maatregelen door de buurman genomen om struikelen te voorkomen en dus zie ik genoeg reden om de buurman aansprakelijk te houden voor de schade van zijn vrouw.

Ik ken de overbuurman goed. We borrelen regelmatig met een groepje buren en het laatste waar ik op zit te wachten is een vervelende juridische procedure met een bekende, waarbij mijn buren en/of vrienden het idee krijgen dat ik als letselschadejurist erop uit ben jan en allerman aan de schandpaal te nagelen wanneer zich een ongeluk heeft voorgedaan. Dus ik doe het volgende.

Ik loop even naar de overkant en bel bij de buurman aan. Hij is thuis en we spreken over het vervelende voorval met de oudere dame. Ik vraag hem of hij verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheid en dat is hij. Ik vertel hem dat dit soort ongelukken vaak gewoon via de verzekeraar netjes geregeld kunnen worden. Als de verzekeraar de aansprakelijkheid erkent, kan de schade van de oudere dame volledig verhaald worden. Mogelijk heeft de buurman een eigen risico, maar dat zou hij even na kunnen gaan in zijn polis. Ik laat hem even over het geheel nadenken.

De volgende dag belt mijn overbuurman mij en geeft aan dat hij dit graag netjes wil afhandelen voor zijn oudere buurtgenoot en ik schrijf hem diezelfde dag een brief. Ik stel hem aansprakelijk, maar doe dit in begrijpelijke bewoordingen en met een vriendelijke toonzetting. De brief wordt doorgestuurd naar de aansprakelijkheidsverzekering van mijn overbuurman en inmiddels is de aansprakelijkheid erkend. De schade van de oudere dame zal volledig vergoed worden en ik kan haar kosteloos bijstaan in het verhalen van haar schade, omdat ik mijn kosten ook in kan dienen bij de aansprakelijke verzekeraar.

Aansprakelijk stellen is dus niet direct het starten van een vervelende rechtzaak, maar is iemand op zijn verantwoordelijkheden aanspreken. Wel zo rechtvaardig, toch?

Zo zie je maar, het ongeluk zit in een klein hoekje. Bekijk www.letsel.net voor meer informatie over wanneer schade verhaalbaar is en bel voor een vrijblijvend en gratis letselschade-advies op 085-0470155 als je een zaak wilt bespreken of melden.