Menu Sluiten

Je zou denken dat je na zoveel jaren letselschadebranche behoorlijk gehard bent, maar als er mensen om het leven komen in het verkeer, draait ook mijn (moeder)hart zich nog steeds om. Met een knoop in mijn maag heb ik de afgelopen tijd weer vreselijke ongevallen in het nieuws voorbij zien komen en dat raakt, misschien juist omdat je als letselschadejurist zo goed weet wat dit met naasten en nabestaanden doet.

Moeder en kind overlijden in april 2022 na een frontale aanrijding met een vrachtwagen op de N50 bij Kampen, een tweede kind ligt gewond in het ziekenhuis. Bij een ongeval in Oud Gastel in september 2022 komen twee vrouwen en twee jonge kinderen om het leven, een derde kind ligt gewond in het ziekenhuis. En dan het recente noodlottige ongeval van Sanne en Hebe.

Wanneer er een eenzijdig ongeval plaatsvindt, bijvoorbeeld wanneer iemand zelf uit de bocht vliegt en te water raakt, is er geen aansprakelijke tegenpartij, maar als er een Schadeverzekering voor Inzittenden is afgesloten (SVI), kan de (overlijdens)schade van de bestuurder van de auto worden verhaald op die verzekeraar.

De (overlijdens)schade van de inzittenden is verhaalbaar op de WAM-verzekering van de betreffende auto waar het ongeval mee plaats heeft gevonden.

Is er wel een ander aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval, bijvoorbeeld omdat je geen voorrang krijgt op een kruispunt, dan is de overlijdensschade verhaalbaar op de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Vóór 2019 was het niet mogelijk om smartengeld voor nabestaanden te vorderen, maar inmiddels gelukkig wel. We noemen dit affectieschade en het gaat hierbij om vaste bedragen per naaste tussen de €12.500,- en €20.000,-. En hoewel niks -en geld al helemaal niet-, het leed kan verzachten, hoor ik toch vaak van nabestaanden dat het ontvangen van de affectieschadevergoeding voelt als een blijk van erkenning van het leed dat geleden wordt.

Wanneer er een volwassene bij een ongeval om het leven komt, hebben achterblijvende partners, kinderen en/of soms anderen, welke specifiek in de wet zijn omschreven, een overlijdensschade-vordering. In ieder geval komen de kosten van de begrafenis of crematie voor vergoeding in aanmerking, maar soms ook derving van levensonderhoud. Denk bijvoorbeeld aan de wegvallende kostwinner die een partner en twee kinderen achterlaat. Het gezin mist bovenal hun naaste, maar ook de inkomsten van de overledene en diens bijdrage in bijvoorbeeld huishoudelijke taken, klussen in en om het huis, etc. Deze schade zal per geval bekeken en berekend moeten worden, het is echt maatwerk.

Wanneer een kind in het verkeer om het leven komt, is er gek genoeg vaak niet heel veel materiële schade te verhalen, omdat er vaak geen derving levensonderhoud ontstaat door het wegvallen van het kind. Uiteraard komen de kosten voor de begrafenis of crematie voor vergoeding in aanmerkingen en hebben de naasten recht op affectieschade.

In de zaken waarin ik de ouders van overleden kinderen bijstond, ging het hen vooral om het achterhalen van wat er precies gebeurd was tijdens het ongeval, waarbij het voor mij als belangenbehartiger gemakkelijker was om processen-verbaal op te vragen dan voor hen. Maar ik kan je verzekeren, hoe door de wol geverfd je ook bent als letselschadespecialist, telefoongesprekken met ouders die mee hebben moeten maken blijven verschrikkelijk moeilijk.

Het berekenen van een overlijdensschade is een complexe en zeer specialistische aangelegenheid waarin deskundige hulp noodzakelijk is. Mijn advies is, zeker bij overlijdensschades, altijd een geregistreerde letselschadespecialist in te schakelen. Die kan u begeleiden door het juridische web van regels, wetten en rekenmodellen. En juist omdat naasten zelf met het verwerken van een zeer ingrijpende gebeurtenis bezig zijn, kan het uit handen geven van de zakelijke kant van zo’n kwestie prettig zijn.  

Pol Letselschade kan bijstaan in het verhalen van schade nadat iemand is overleden bij een ongeval. Met kennis en -helaas veel- ervaring ben ik in staat de schade in kaart te brengen, maar uiteraard vragen dit soort kwesties ook om empathie en heb ik dus veel oog voor de emotionele kant van zo’n zaak.

Bekijk www.letsel.net voor meer informatie over wanneer schade verhaalbaar is en bel voor een vrijblijvend en gratis letselschade-advies op 085-0470155 als je een zaak wil bespreken of melden.